21
062013

Otvoritev nove proizvodne linije in zamrzovalnice v Mariboru

Danes so v Žitovi enoti Kruh pecivo v Mariboru svečano odprli novo proizvodno linijo za peko kruha in pekovskih izdelkov ter zamrzovalnico za shranjevanje izdelkov. Z avtomatizirano linijo za proizvodnjo pekovskega peciva in kruha ter pakiranja pekovskih izdelkov bodo odslej v samo eni uri proizvedli kar 15.000 kosov pekovskih dobrot. Zmogljivost je za enkrat večja od dosedanje. Nova zamrzovalnica pa bo odslej na voljo za shranjevanje 1.080 paletnih mest. Celotna skupna investicija, ki znaša skoraj 3 mio EUR, je pomembna tako za Žito kot tudi lokalno skupnost in slovensko gospodarstvo. Omogoča namreč zagotavljanje najvišje kakovosti Žitovih pekovskih izdelkov na poti od proizvodnje do zamrzovanja in dostave k strankam. Poleg tega je to ena večjih gospodarskih investicij, zlasti na Štajerskem. Investicijo je kot časni gost otvoritve na uspešno pot pospremil tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan.

Skupina Žito je z investicijo v profitnem centru Kruh pecivo v Mariboru povečala proizvodne zmogljivosti. Nov proizvodni proces vključuje novo linijo za proizvodnjo pekovskega peciva, šokirni tunel in pakirno strojno linijo za avtomatsko pakiranje zamrznjenih pekovskih izdelkov. Na liniji za proizvodnjo lahko proizvajajo vzhajane ali nevzhajane pekovske izdelke ter pol pečene in pečene pekovske izdelke. V eni uri bodo odslej proizvedli 15.000 kosov izdelkov, ki so namenjeni za peko v trgovskih centrih, medtem ko so s staro linijo lahko proizvedli 6.000 kosov na uro. Slednje je spodbudilo potrebo po večjem prostoru za shranjevanje proizvedenih izdelkov. Tako so v Žitu, skladno s temi potrebami, investirali še v novo, večjo zamrzovalnico za shranjevanje pekovskih pol pečenih izdelkov s 1.080 paletnimi mesti.

Otvoritve nove mariborske pridobitve se je udeležil tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan. V svojem nagovoru je pozdravil vlaganja v razvoj slovenske prehranske industrije, kar bo na dolgi rok pripomoglo višji stopnji samooskrbe v državi in s tem k višji stopnji prehranske varnosti. Dejal je, da je med najpomembnejšimi deli prehranske samooskrbe prav oskrba s krušno pšenico ter izpostavil tudi pomen delovanja žitne verige. Dodal je še, da so si vsi njeni člani letos prvič zadali za cilj, da bodo vso doma pridelano pšenico poskušali ponuditi domačim odkupovalcem.

V imenu Žita je zbrane nagovoril tudi predsednik uprave Skupine Žito Janez Bojc, ki je dejal, da je bila nova investicija, prav tako kot nedavna selitev, posodobitev in združitev mlina v Mariboru, skrbno načrtovan strateški projekt. »Z novo investicijo v proizvodnjo smo dosegli kontinuiteto procesa, s hladilnico pa zmanjšali stroške transporta in najema hladilnice, saj vedno več prihodkov ustvarjamo ravno s pekovskimi izdelki, namenjeni dopeki, hkrati pa zato tudi več izvažamo na bližnje tuje trge. Na ta način zagotavljamo tudi večji nadzor nad našimi zamrznjenimi proizvodi, kar nam ob posodobljeni proizvodnji liniji omogoča visoko kakovost izdelkov, ki jih ustvarjamo za našega potrošnika. Ob tej investiciji, ki je v trenutnih gospodarskih razmerah vsekakor eden večjih projektov a Štajerskem, smo veseli podpore države in lokalnega okolja, saj z njo zagotavljamo obstoj, širitev in konkurenčno prednost Žita ter panoge nasploh, našim potrošnikom pa varno, zdravo hrano iz slovenskih surovin «, je na otvoritvi povedal predsednik uprave.

Investicija v hladilnico je znašala 1 mio EUR, vložek v prenovo linijske proizvodnje pa 2 mio EUR. Del sredstev v višini 490 tisoč EUR za prenovo je Žito pridobilo iz evropskih sredstev, in sicer iz ukrepa ‘Dodajanje vrednosti kmetijskim in gozdarskim proizvodom’. Skupni vložek v PC Kruh pecivo v Mariboru je v letih 2012 in 2013 tako znašal skoraj 3 mio EUR.

Skupina Žito je z investicijo linijske proizvodnje pekovskega peciva in kruha s pretočno komoro in avtomatskim pakiranjem pekovskih izdelkov v PC Kruh pecivo Maribor pričela v lanskem poletju. Investicija je bila končana februarja 2013, po tem, ko se je v januarju pričela graditi še nova hladilnica, ki je bila dokončana in svečano odprta danes.

Dodatne informacije:
Nina Turuk,
Odnosi z javnostmi v Skupini Žito
M: nina.turuk@zito.si; pr@zito.si
T: 01 5876 120; 041 316 016

Nazaj na seznam novic