20
062013

Otvoritev prenovljene Žitove trgovine Arkade – tržno združevanje bio proizvajalcev pod okriljem Žita in Žitove maloprodaje

V začetku leta 2013 so se pridelovalci žit v sodelovanju s podjetjem Žito d.d., ki že vrsto let odkupuje slovenska ekološko pridelana žita, uspešno oblikovali skupino proizvajalcev DEŽ (društvo ekoloških žitarjev).

Na razpis Ministrstva za kmetijstvo in okolje je uspešno kandidirala tako skupina proizvajalcev DEŽ (društvo ekoloških žitarjev) kot SPES (skupina proizvajalcev ekološkega sadja). Za namene skupnega nastopa na trgu ter skupne promocije slovenske bio proizvodnje so pridobili državna sredstva v višini 120.000,00 EUR za triletni program Tržnega združevanja*.

Skupno so oblikovali tržno usmerjeno blagovno znamko »Bio s kmetij,« ki predstavlja ekološke pridelke iz naših ekoloških kmetij. Le-te kot osnovno surovino odkupuje in predeluje slovenska živilsko predelovalna industrija. S porastom pridelave ekoloških žit se v skupini DEŽ srečujejo s povečano ponudbo bio žit. Zato bo za nadaljnjo rast potrošnje izdelkov iz bio žit potrebna ustrezna promocija ter pozicioniranje na trgu, kar bo ključnega pomena za uspešno trženje.

Prva aktivnost promocije po programu državne pomoči je stalno promocijsko mesto v Žitovi trgovini na Plečnikovih Arkadah v Ljubljani, ki kaže na uspešno sodelovanje med kmetijami, predelovalci in trgovino.

Častni gost otvoritve je bil minister za kmetijstvo in okolje g. mag. Dejan Židan, ki je ob tej priložnosti pozdravil projekte, ki povezujejo ekološko pridelavo, predelavo in v končni fazi tudi trženje zdrave in kakovosten slovenske prehrane. Ob teh mislih se mu je pridružil tudi g. Franc Bogovič, predsednik SLS, bivši minister za okolje in prostor, saj je bil projekt v veliki meri zastavljen v času njegovega ministrovanja.

Ob slavnostni otvoritvi trgovine pa je Janez Bojc, predsednik uprave Skupine Žito poudaril, da je Žito že pred več kot 20 leti oralo ledino na področju pridelave in predelave bio žitnih izdelkov. Ob tem je poudaril, da je zavest potrošnikov o pomenu zdrave in varne hrane vse večja. Od leta 2006 tako prodaja bio Žitovega programa skokovito narašča, za povprečno 30% letno. »Tako smo v preteklem od prodaje tega segmenta izdelkov ustvarili blizu 1 mio eur prihodkov, « je še dodal g. Bojc.

Sama trgovina, ki je umeščena v edinstveno okolje Plečnikovih arkad, na 56 kvadratnih metrih poleg Žitovih sveže pečenih pekovskih dobrot ponuja preko 100 različnih vrst bio izdelkov in sadja.
V prihodnje skupaj z Žitom načrtujejo še več takih prodajno promocijskih mest. V sodelovanju z Žito maloprodaja d.o.o. so v trgovini BIO izdelkom namenili poseben prostor, kjer so poleg proizvodov iz slovenskih kmetij vključili še proizvode drugih slovenskih ekoloških proizvajalcev. Prav tako nameravajo dodatno širiti ponudbo slovenskih bio izdelkov. Tako bodo kupci na enem mestu lahko kupili ekološke pridelke in izdelke slovenskega porekla. To bo hkrati tudi stalen prostor za promocijo slovenske bio hrane, saj je dejstvo, da že vsak peti Slovenec posega po domačih bio izdelkih.

Dodatne informacije:
Odnosi z javnostmi, Skupina Žito
Telefon: 01 5876 120
e-naslov: pr@zito.si

* Javni razpis o podpori za spodbujanje tržnega združevanja primarnih proizvajalcev kmetijskih proizvodov je ukrep RS po shemi »de minimis« in je dodatni ukrep poleg ukrepov PRP 2007-2013, ki se financirajo iz proračuna EU in RS.

Nazaj na seznam novic