15
042014

Na trgovske police prihaja Potica naših korenin

»Letos doma ne bomo pekli potic!«

Družba Žito, kulinarična revija Dober tek in priznani kuharski mojster Uroš Štefelin iz Vile Podvin so združili moči in pripravili prav posebno potico iz tradicionalnih slovenskih sestavin, ki bo polepšala velikonočne praznične dni. Na police Mercatorjevih in Žitovih trgovin prihaja sočna, dvojno zvita potica, ki se v ustih kar topi in ima ravno pravšnje razmerje testa in nadeva, zaradi česar se sploh ne moremo upreti, da ne bi vzeli še enega koščka! In kar je najbolje, dvojno zvita potica pomeni, da v eni potici doživimo kar dva najljubša okusa – orehovega in skutnega! Oba sta obogatena s slovensko tradicijo: s suhimi hruškami in medom.

Potica velja za značilno slovensko praznično jed, ki nikakor ne sme manjkati na slavnostno pogrnjeni mizi – a kaj ko si v današnjem hitrem življenjskem slogu le malokrat lahko vzamemo dovolj časa, da bi pripravi praznične potice posvetili toliko pozornosti, kolikor si je ta zvita dama resnično zasluži! V uredništvu kulinarične revije Dober tek so zato prišli na zamisel, da bi svojo ljubezen do kulinarike in slovenske kulinarične tradicije združili z vrhunsko proizvodnjo Žita, največjega slovenskega peka, in pripravili novo slovensko potico, ki ji na trgovskih policah ne bo para. K sodelovanju so povabili kuharskega mojstra Uroša Štefelina iz Vile Podvin, znanega po strastni privrženosti slovenskim tradicionalnim sestavinam, ki že več let vedno znova preseneča s posodobljenimi slovenskimi jedmi. Želja vseh treh partnerjev novega projekta je bila pripraviti okusno in sočno praznično potico, pripravljeno iz izključno slovenskih tradicionalnih sestavin za potico, a združenih v novem, inovativnem receptu. To jim je vsekakor uspelo. Še več – nastali sta kar dve novi potici: orehova in skutna, obogateni z drobno narezanimi suhimi in svežimi hruškami, konopljinim oljem in sladkani z medom ter obe zameseni iz mešanice ajdove in pšenične moke. Da bi potrošnikom olajšali odločitev, so obe potici zvili v eno, dvojno zvito. »Tako je dobra, da letos doma ne bomo pekli potic,« pravijo ustvarjalci prav posebne Potice naših korenin, ki verjamejo, da bo prenovljena tradicionalna slovenska potica, ki v teh dneh prihaja na trgovske police po vsej Sloveniji, potrošnike zagotovo prepričala s svojo kakovostjo in okusom. Letos naj vam praznične dni ob veliki noči polepša Potica naših korenin! Dober tek!

Od zamisli do sladkosnedih ust – kako je nastala Potica naših korenin

Pri ustvarjanju potice je edina meja domišljija. A kulinarična revija Dober tek, Žito, d. d. in kuharski mojster Uroš Štefelin so si kljub temu zadali nekaj mej: sestavine potice naj bodo tradicionalno slovenske, testo naj bo iz mešane moke, nadev sočen, recept edinstven in okus domač.

Uroš Štefelin se je lotil ustvarjanja: najprej je nekaj dni tuhtal, katere tradicionalne sestavine bi se v okusu in teksturi spojile v čudovito potico, ki bi bila kot domača, a vseeno nekaj posebnega. Več zamisli se mu je porodilo, ker pa sta na domačih mizah najpogostejši potici orehova in skutna, se je odločil, da bo nadgradil prav ti dve. Za prvo pokušino je tako pripravil dve potici iz mešanice ajdove in pšenične moke, orehovo in skutno, ki ju je obogatil z drobno narezanimi suhimi in svežimi hruškami, konopljinim oljem in sladkal z gozdnim medom. »Zbrali smo se v prostorih uredništva revije Dober tek in odvili potici, ki jih je s seboj prinesel Uroš. Celo uredništvo je zadišalo po praznikih! Obe sta bili odlični, mnenja ocenjevalne komisije, ki smo jo sestavljali člani uredništva revije Dober tek, predstavniki Žita in predstavnika Vile Podvin pa deljena oz. kar neopredeljena, saj smo se težko odločili le za eno. Zato smo se na koncu odločili kar za obe!« pravi Darko Petelin, odgovorni urednik revije Dober tek.

Naslednji korak je bil potico iz teorije in zavetja Uroševe kuhinje v Vili Podvin prenesti v prakso, v obliko, primerno za številčnejšo proizvodnjo v Žitovih pekarnah. Urošev recept za skutno in orehovo potico so Žitovi peki in tehnologi preučili, preverili dostopnost kakovostnih sestavin in prilagodili proizvodni proces. »Pri Žitu veliko pozornost namenjamo kakovostnim sestavinam, poleg tega pa si prizadevamo, da bi bili prav vsi izdelki določene serije enake kakovosti, teksture in okusa. Zato moramo vnaprej predvideti količine in preveriti dobavljivost kakovostnih sestavin. Prepričani smo, da bo projekt Potica naših korenin uspešen in pri slovenskih potrošnikih dobro sprejet,« pove Damjan Bohar, produktni vodja pri Žitu.

Na drugo pokušino potic se je ocenjevalna komisija odpeljala v Žitovo pekarno v Mariboru. Zgodba se je ponovila – obe sta bili odlični in komisija ponovno neopredeljena! To je bil znak, da bo že prav, če namesto ene Potice naših korenin, izberejo kar dve. Dva okusa, oba enako okusna! A da bi sladkosnedim potrošnikom olajšali izbiro, so oba okusa spretno zvili v eno samo odlično potico in jo dvojno zavili. Tako lahko z vsakim koščkom Potice naših korenin okusimo skutno in orehovo potico, ki ju povezujejo ajdovo-pšenično testo, suhe in sveže hruške ter med. »Dosegli smo naš cilj: potici sta tako dobri, da jih letos doma ne bomo pekli,« je prepričana Živa Deu, vodja projekta Potica naših korenin pri reviji Dober tek.»Ne pozabimo tradicije in ne pustimo, da jo prehiti čas. To so okusi naših babic in dedkov, okusi naše mladosti in nenazadnje predvsem zelo dobri okusi,« pa nostalgično doda Uroš Štefelin, eden prvih in najglasnejših zagovornikov ponovne uporabe kulinarične tradicije v kuhinji.

Pred velikonočnimi prazniki na trgovske police tako prihajata dve sočni potici, združeni v eno, pod katero se s svojim znanjem podpisujejo Žito, d.d., kulinarična revija Dober tek in kuharski mojster Uroš Štefelin. Ta dvojno zvita dama ima ravno pravo razmerje testa in nadeva, da se v ustih kar topi in se nikakor ne moremo upreti skušnjavi, da ne bi vzeli še enega koščka! In kar je najbolje, zaradi skute in svežih hrušk ohrani Potica naših korenin svežino in sočnost ves teden (če ju le prej ne snedejo sladkosneda usta).

Nazaj na seznam novic