06
062014

Najtežji hlebec kruha na svetu bo iz Žitove moke

V soboto, 7. junija se bodo na dvorcu Štatenberg v Makolah potegovali za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Speči nameravajo največji hlebec na svetu, težak kar 1700 kg in to iz najboljše Žitove moke.

Žito, ki letos praznuje 150. obletnico delovanja svojega mlina v Mariboru, je k projektu pristopilo z donacijo moke za rekordni kruh. Za rekordni hlebec bo potrebnih kar 1440 kilogramov moke.

Organizator dogodka je Turistično društvo Štatenberg. Osrednja nit dogodka je peka največjega kruha na svetu (1700 kg), s čimer se želimo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Peka kruha je vpeta v zgodbo o grofu Attemsu, ki se bo v tem času odvijala in snemala na dvorcu. Gre za prikaz življenja na dvorcu in okolici, podkrepljenega z zgodovinskimi dejstvi. Vsebina zgodbe se plete okoli pripovedi grofa Dizme Attemsa, ki je z največjim kruhom želel nahraniti osirotelo ljudstvo.

Peka največjega hlebca kruha iz Žitove moke se bo odvijala v soboto, 7. 6. od 7. ure dalje. Kruh se bo pekel v posebni, za ta namen zgrajeni peči na prostem. Sama peka bo trajala vsaj 6 ur, ohlajal se bo vse do naslednjega dne – nedelje 8. 6., ko ga bodo razdelili med obiskovalce. Podrobnosti najdete TU.

Dobrodošli na nepozaben dogodek.

posebna bela moka žito

Nazaj na seznam novic