06
062014

Žitovima kruhoma (Ajdov z orehi in Stoletni kruh) po 3 zvezdice odličnosti okusa

Ljubljana, Bruselj, maj 2014 – Na letošnjem mednarodnem ocenjevanju za nagrado iTQi Superior Taste Award (oznaka kakovosti okusa) sta 2 Žitova kruha, Stoletni kruh in ajdov kruh z orehi, prejela najvišje možno število zvezdic odličnosti. Gre za nagrado za vrhunsko kakovost izdelkov, ki jo podeljuje neodvisna žirija mednarodno priznanih chefov in sommelier-jev, prav tako nosilcev Michelinovih zvezdic. 

Ponosni smo, da sta Ajdov kruh z orehi in Stoletni kruh iz Žita prejela maksimalno število zvezdic, torej vsak po 3 zvezdice *** za izjemen okus. »Kakovost je tisti kriterij, ki bi ga brez izjeme moral dosegati vsak izdelek na prodajni polici. Poleg cene je za potrošnika namreč glavno merilo in spodbuda pri vsakodnevnem nakupovanju. Vesel sem, da smo v časih, ko beležimo padec potrošnje v pekarski industriji, se soočamo s padcem kupne moči in spremenjenimi navadami potrošnikom, uspeli ohraniti vrhunski nivo naših izdelkov. To nam sporoča, da smo na pravi poti, da ostajamo inovativni, da se znamo prilagajati razmeram na trgu in ne nazadnje, da sledimo najnovejšim trendom v pekarski industriji. Ti gredo predvsem v smeri rasti izdelkov za dopeko, zato sam vidim velik potencial v izvozu. In ker se s kakovostnimi izdelki ni izkazalo samo Žito, temveč tudi drugi slovenski proizvajalci, bi jih ob tej priložnosti rad spodbudil, da samozavestno podajo na tuje trge. S takšnimi izdelki lahko skupaj dosežemo, da bo potrošnik, kljub naši majhnosti, tuji konkurenci in nepredvidljivim dogodkom na globalnem trgu, izbral slovenski proizvod«, je ob prejetju omenjenih nagrad poudaril Janez Bojc, predsednik uprave Skupine Žito.

Skupina Žito je na samem ocenjevanju sodelovala s šestimi svojimi izdelki, prav vsi so prejeli zvezdice odličnosti okusa, in sicer:

Ajdov kruh z orehi – 3***
Stoletni kruh – 3***
Žito Toast special 0,4 – 2**
Bonboni Šumi Švicarski mentol – 2**
Žito domači skutni štruklji – 1*
Žito domači svaljki – 1*

Kaj pomeni nagrada iTQi Superior Taste Award – oznaka kakovosti okusa (***)

Nagrada Superior Taste Award, ki jo podeljuje iTQi, Mednarodni inštitut za okus in kakovost, je edina oznaka kakovosti okusa, ki jo podeljujejo vodilni kuharji in sommelierji nagrajeni z Michelinovimi zvezdicami.
Žirijo iTQi sestavljajo predstavniki 15 držav, ki so člani najprestižnejših kuharskih ustanov v Evropi, kot so francoski kuharski mojstri združeni v Maîtres Cuisiniers de France, člani francoske kulinarične akademije Académie Culinaire de France, člani britanske akademije kulinarične umetnosti Academy of Culinary Arts, člani združenja evropskih kuharjev Euro-Toques, člani italijanske kuharske federacije združeni v Federazione Italiana Cuochi, člani združenja restavracij Jeunes Restaurateurs d’Europe, člani španskega kulinaričnega združenja Associaciones de Cocineros y Reposteros de España, člani društva svetovnih kuharskih mojstrov World Master Chefs Society, člani združenja nemških kuharskih mojstrov Verband der Köche Deutschlands, ter člani mednarodnega združenja sommelierjev, Association de la Sommellerie Internationale (ASI), ki ocenjujejo pijače.

Ocenjevanje z zvezdicami

Podobno kot Michelinov gastronomski vodnik iTQi ne organizira tekmovanja, temveč nagradi izdelke glede na njihove odlike. Le izdelki z oznako nad 70 % prejmejo nagrado »Superior Taste Award« z eno, dvema ali tremi zlatimi zvezdicami.

• Ena zlata zvezdica: skupna ocena med 70 in 80 %: dober okus
• Dve zlati zvezdici: skupna ocena med 80 in 90 %: poseben okus
• Tri zlate zvezdice: skupna ocena 90 % ali več: izjemen okus

Senzorična analiza temelji na intenzivnosti okušalnega užitka

Med pokušanjem je vsak izdelek slepo preskušan na podlagi strogega postopka senzorične analize. Pokuševalci ocenjujejo izdelke kot, da bi jih imeli doma in ne glede na standarde, ki veljajo v njihovih restavracijah. Ocena vsakega izdelka je skrbno zabeležena v poročilu senzorične analize, pri čemer vsak član žirije upošteva kriterije kot so vonj, videz, okus, okus, ki ostane v ustih po zaužitju, tekstura, itn. Žirija pripiše tudi komentarje in predloge za izboljšave, če je to potrebno.
Po pokušanju izdela iTQi za sodelujoča podjetja natančen grafikon različnih ocen ter povzame komentarje in predloge članov žirije. Proizvajalci resnično cenijo posredovane informacije, saj tako lažje razumejo mnenje žirije in se seznanijo z morebitnimi možnostmi za izboljšave.

Več informacij o ocenjevanju.

Več informacij o Žitovih pekovskih izdelkih.

ajdov in stoletni

Nazaj na seznam novic