28
082014

Skupina Žito s pozitivnimi poslovnimi rezultati v prvem polletju; rast prodaje v tujini kar 21-odstotna

Ljubljana, 28. avgust 2014 – Nadzorni svet Skupine Žito je na včerajšnji seji obravnaval poslovno poročilo Skupine Žito in družbe Žito d.d. za obdobje januar-junij 2014. Skupina Žito je prodala za  53,7 milijonov EUR, družba Žito d.d. pa za  49,7 milijonov EUR izdelkov in storitev. Čisti dobiček Skupine Žito je znašal 603 tisoč EUR, družba Žito d.d. pa je v prvi polovici leta ustvarila čisti dobiček v višini 199 tisoč EUR. Na seji so člani izvolili tudi novega predsednika nadzornega sveta družbe. To je postal Milan Kneževič.

 

Ker se je dosedanjemu predsedniku NS Tomiju Rumpfu mandat iztekel julija letos, so delničarji na zadnji skupščini izvolili nadomestnega člana NS Rajka Stankovića, danes pa je nadzorni svet Žita izvolil novega predsednika Milana Kneževiča. Namestnica predsednika nadzornega sveta Žita ostaja dr. Maja Makovec Brenčič.

Prodaja Skupine Žito je od primerljive lanske višja za 1%. Rezultat iz poslovanja Skupine Žito je dobiček v višini 804 tisoč EUR, kar je za 10 % več kot v enakem obdobju lanskega leta, ko je bilo ustvarjenih 732 tisoč EUR. Čisti dobiček Skupine Žito je znašal 603 tisoč EUR, 11% več kot enako obdobje lani, ko je bilo ustvarjenega 541 tisoč EUR dobička.

 Ob koncu obravnavanega obdobja je bilo v Skupini Žito 1.134 zaposlenih. Finančni dolg Skupine Žito in družbe Žito se je znižal za 40 %.

»Z rezultati Skupine Žito smo zadovoljni, saj smo na večini izvoznih trgov, ki so v letošnjem letu naša prioriteta, v prvem polletju zabeležili kar 21-odstotno rast prodaje. Pomemben korak na tem področju smo naredili s kruhom in pekovskim pecivom za dopeko, tako na področju EU kot tudi na področju JV Evrope. Poleg tega smo v prvem polletju uspešno zaključili s kar nekaj naložbami, za katere smo namenili 1,3 mio EUR. V PC Pekarna Vrhnika smo avtomatizirali in posodobili zamrzovanje specialnih vrst polpečenega in zamrznjenega kruha, v družbi Šumi bonboni d.o.o. smo pridobili novi tehtalni in pakirni stroj za pakiranje gumi bonbonov, v Ljubljani smo odprli in posodobili maloprodajne enote ter poenotili zunanjo podobo maloprodajnih enot, del investicij smo namenili tudi posodobitvi stavb in skladišč ter tako zagotovili celovito urejenost proizvodnje,« je poslovanje komentiral Janez Bojc, predsednik uprave Skupine Žito, ki je ponosen tudi na prejete nagrade izdelkov Žita v prvi polovici 2014:

  • nagrade za kakovost kruhov, pekovskega peciva in testenin pod okriljem GZS,
  • nagrado Best buy za Zlato Polje riži, Zlato Polje žita oz. müsli za zajtrk, Maestro začimbe, Žito prepečenec in grisini ter sveži pekarski izdelki znamke Žito,
  • priznanje Produkt leta za linijo gumi funkcionalnih bonbonov HERBA in v kategoriji zmrznjenih in hlajenih živil polnozrnati svaljki Žito,
  • nagrada iTQi Superior Taste Award  (oznaka kakovosti okusa) za Žitov  Stoletni kruh in Ajdov kruh z orehi.

Polletno poročilo družbe Žito in Skupine Žito d.d. najdete na tej povezavi: Polletno poročilo Skupine Žito in družbe Žito d d 2014

Dodatne informacije:

Nina Rus Turuk,

Odnosi z javnostmi, Skupina Žito

Telefon: 01 5876 120

E-naslov: pr@zito.si

Nazaj na seznam novic