20
052015

Skrivnost odličnosti ajdovega kruha z orehi v uspešnem sodelovanju dobavitelja in trgovca

 

Nič ne diši bolj kot sveže pečen kruh in ko greste mimo Lidlove pekarne se širijo vonjave še toplih hlebčkov. Kruh in pekovski izdelki iz Lidlove pekarne so sveže pečeni in slastni. Kakovost izdelkov je plod tesnega sodelovanja z zaupanja vrednimi dobavitelji in do potankosti dovršenih postopkov priprave ter dopeke dišečih hlebčkov in štručk, ki so tudi letos prejeli zlata priznanja za kakovost. Med njimi je tudi eden bolj priljubljenih kruhov iz Lidlove pekarne, ajdov kruh z orehi. Sodelovanje Lidla Slovenija in Žita je zgodba o uspehu povezovanja skrbnega trgovca in kakovostnega slovenskega dobavitelja.

Z roko v roki sta ustvarila prepoznavno kakovost, ki jo nagrajujejo strokovnjaki in kupci in ki se zdaj prenaša tudi na nekatere tuje trge, kjer je prisoten Lidl. Sodelovanje Lidla Slovenija in Žita je namreč preseglo meje naše države.

Kako nastane z zlatim priznanjem za kakovost nagrajeni hlebec ajdovega kruha z orehi?

Postopek priprave ajdovega kruha z orehi, tega med kupci tako priljubljenega izdelka, od vrhunskih surovin do dišečega, še toplega hlebčka poteka v dveh delih, najprej v Žitu in nato v Lidlovi pekarni.

Priprava hlebčka v Žitu

Pri pripravi ajdovega hlebca so v Žitu združili sodobno tehnologijo z ročnim delom in skrivnostmi naših babic. Posebnost tega kruha je, da mu dajo dovolj časa, da »dozori«, kot pravijo.

Za kakovosten kruh je treba najprej imeti kakovostne sestavine, zato jih tehnologi v Žitu skrbno pregledajo, nato pa s posebnim mešalnikom, ki oponaša gibanje rok počasi zamesijo testo. Na koncu testu primešajo še ročno prebrana orehova jedrca.

Hlebčke v prepoznavno trikotno obliko ajdovega zrna, romantiki bi rekli kar srčka, oblikujejo peki ročno. Testo vzhaja v skrbno nadzorovanih pogojih glede temperature in vlage.

Nato vzhajano testo položijo v košarice iz pušpana, naravnega materiala, ki diha, zato da bi se čim bolj približali tradicionalnemu načinu peke. Iz vzhajalnice gredo hlebčki v peč, od tam pa predpečeni najprej v ohlajanje in nato v zmrzovalnik ter zatem že kmalu na pot v Lidlovo pekarno.

Dopeka hlebčka v Lidlovi pekarni

Ob vmesnem skladiščenju v centralnem skladišču Lidla Slovenija in neprekinjeni verigi hlajenja kruh prispe v poslovalnico. Zmrznjene hlebčke pečejo po sistemu »first in – first out«, kar pomeni, da vsak prispeli hlebček v zmrzovalniku čaka kar najmanj časa, preden je dopečen v Lidlovih pečeh.

V poslovalnici se kruh iz zamrznjenega stanja neposredno vstavi v pečico, saj kruha ni treba predhodno odtajati.

Različne vrste kruha se v pečici pečejo z različnimi sistemi peke oziroma programi, tako ima tudi ajdov kruh z orehi svoj program z optimalnimi nastavitvami glede vlaženja, temperature in časa celotne peke.

Peki in pekovke zlagajo zmrznjene hlebčke direktno na pladenj. Za vsako vrsto gre točno določeno število kosov na en pladenj. Izdelke je treba na pladnje položiti tako, da se med peko papir ne bo zavihal in prekril izdelkov. V tem primeru se ne bi dovolj spekli. »Včasih je treba pladnje tudi zamenjati – zgornjega prestaviti nižje ali spodnjega višje, odvisno od zapečenosti,« znajo povedati izkušeni Lidlovi peki.

Tehnološko vrhunsko osnovane peči v poslovalnicah Lidla Slovenija kruh dokončno dopečejo, tako da je svež, topel in okusen kot iz krušne peči. »Z dopeko nikoli ne hitimo. Treba si je vzeti čas in redno preverjati potek peke,« pravijo v Lidlu, kjer vedo, da bodo kupci z veseljem kupovali le izvrstne hlebčke, ki so stalno odlične kakovosti.

Sodelovanje na področju dopeke odpira vrata tudi v tujino

To dobro sodelovanje se je z leti razvijalo in danes je v pekarni Lidla Slovenija poleg ajdovega kruha z orehi še osem Žitovih pekovskih izdelkov: bela štruca, italijanski kruh, koruzni kruh, Martinov kruh, kruh s semeni, stoletna štručka, pizza štručka in orehova potička. Sodelovanje Lidla Slovenija in Žita pa presega tudi meje naše države. Lidlov sistem namreč posredno odpira možnosti slovenskim dobaviteljem, da vstopijo tudi na druge trge, kjer je Lidl prisoten, kar je trenutno v več kot 25 držav in približno 10 tisoč trgovinami.

Tako je Žito preko Lidla Slovenija svoj kruh in pekovske izdelke iz dopeke v letu 2010 pričelo izvažati v Avstrijo, v nadaljnjih letih in vse do danes pa še v Italijo, Švico, Španijo, Dansko in Romunijo. Čez nekaj tednov bodo ajdov kruh z orehi lahko kupovali tudi na Kanarskih otokih, ki spadajo po okrilje Lidl Španija.

 Utrinki z novinarske ekskurzije: Pot ajdovega kruha

Vrhunski ajdov kruh na polici Lidla pripravljen za kupce skrbno ročno oblikovanje kruha Pot ajdovega kruha Žito in Lidl 2 Pot ajdovega kruha Žito in Lidl 1 na obisku v pekarni Vrhnika Žito Ajdov kruh z orehi še topel Ajdov kruh potuje v zamrzovanje ajdov kruh na Lidlovi polici ajdov kruh iz peči

Dodatne informacije:

Skupina Žito: Nina Rus Turuk, vodja odnosov z javnostmi, pr@zito.si, 01 5876 213

Lidl Slovenija: Tina Cipot, vodja službe za odnose z javnostmi, pr@lidl.si, 01 7297 452

Nazaj na seznam novic