20
042016

Žito d.d.: Nadzorni svet sprejel revidirano konsolidirano letno poročilo za leto 2015, nov val investicij tudi v letošnjem letu

  • Nadzorni svet družbe Žito, d.d., je na današnji seji sprejel konsolidirano letno poročilo za leto 2015 in sklep, s katerim se skupščini družbe predlaga, da se nadzornemu svetu in upravi podeli razrešnica za l.2015
  • Pod okriljem novega lastnika Podravke v Žitu letos izvajajo pomembne naložbe

(Ljubljana, 20. 4. 2016) Na današnji seji nadzornega sveta družbe Žito, d.d., so se člani seznanili z revidiranimi rezultati poslovanja Skupine Žito in družbe Žito, d.d. za leto 2015 in sprejeli sklep, s katerim se skupščini družbe predlaga, da se nadzornemu svetu in upravi podeli razrešnica za l.2015. Skupina Žito pod novim lastnikom Podravko tudi v prvem kvartalu letošnjega leta nadaljuje z uspešnim poslovanjem ter investiranjem v tehnološko posodobitev pekarn v Ljubljani ter proizvodnje čajev v Gradišču.

Skupina Žito je leto 2015 zaključila z odličnimi poslovnimi rezultati. Konec leta so čisti prihodki od prodaje Skupine Žito po revidiranih rezultatih poslovanja znašali 115,3 mio €, kar je 1,3 % več kot v predhodnem letu. Prav tako se je povečal čisti poslovni izid Skupine Žito, ki je v letu 2015 dosegel vrednost 3,8 mio €, kar je 26 % več kot v predhodnem letu.

Prvi kvartal letošnjega leta v družbi Žito ob polni podpori Podravke zaznamujejo tudi pomembne naložbe v posodobitev linije za proizvodnjo filter čajev v Gradišču in načrtovane investicije v pekarsko dejavnost Žita. V sklopu le-teh so v Žitovo pekarno Bežigrad v prejšnjem tednu pripeljali in montirali eno najsodobnejših in tehnološko dovršenih tunelskih peči v Sloveniji za proizvodnjo toasta in modelnega kruha.

Kot zanimivost v Žitu izpostavljajo, da je bila dostava in montaža 21 m dolge in 3 m široke cikotermične tunelske peči priznanega slovenskega dobavitelja Gostol – Gostopan, tudi pravi logistični podvig saj gre za odpremo najdaljšega tovora tunelske peči v enem kosu v zgodovini Gostola. Tovornjak s pečjo je namreč tehtal cca. 30 ton, v Novi Gorici je bil naložen na kamion kar v proizvodni hali. Peč je potovala po avtocesti od Nove Gorice do Ljubljane kot izredni prevoz. Sam vnos peči v pekarno na Samovi ulici v Ljubljani je bil nasploh največji zalogaj, saj je bila peč najprej dvignjena na višino 30 metrov, preko strehe so jo s pomočjo dvigal spustili na dvorišče pekarne, nato je sledil ponovni dvig do 1. nadstropja pekarne in končno je potekal vnos v pekarno, kjer se je manipulativni prostor za vgradnjo praktično meril v centimetrih.

 Žito - montaža najdaljše linijske peči

_______________________________________________________

Dodatne informacije:

Nina Rus Turuk,

Odnosi z javnostmi, Skupina Žito

Telefon: 01 5876 120

E-naslov: pr@zito.si

Nazaj na seznam novic