18
112016

Zlato polje – sestavni del tradicionalnega slovenskega kosila

Ljubljana, 18. november 2016 – Ob današnjem dnevu slovenske hrane so v okviru projekta KuhnaPaTo mladi kuharji OŠ Vižmarje Brod predstavili tradicionalno »ljubljansko« kosilo. S tem so otvorili novo sezono projekta, ki z delovnim naslovom »Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno ali lokalno značilno kosilo!« v šolskem letu 2016/17 dobiva nove razsežnosti.

Eno največjih prehrambnih podjetij pri nas, družba Žito, d.o.o., iz Ljubljane, kar 10 % svoje celotne proizvodnje živil namenja vsem vrstam javnih zavodov. Njihove in Podravkine izdelke uživajo v vrtcih, šolah, dijaških domovih, domovih za ostarele, bolnicah, vojski itd. So podporniki lokalne in v Sloveniji pridelane hrane, zato so z veseljem sodelovali pri pripravi tradicionalnega slovenskega kosila. Častni pokrovitelj projekta KuhnaPaTo je predsednik vlade dr. Miro Cerar, kot partner dogodka pa sodeluje tudi družba Žito.

»Naš cilj je, da učenci v šolah dobijo najkakovostnejše izdelke. Prav vsak učenec mora na krožniku imeti obrok, sestavljen iz kakovostnih surovin, polnovrednih snovi in dobrega okusa. Prav njim želimo približati zdravo domačo hrano in jim vzbuditi zavest o pomenu lokalne pridelave. Vsi naši izdelki so kontrolirani in varni,« pojasnjuje Jure Janežič, vodja prodaje Horeca in javnih porabnikov v Podravki Slovenija.

Z izdelki Zlato polje družba Žito sodeluje v osnovnošolskem projektu KuhnaPaTo, ki poteka na ravni slovenskih regij in pokrajin. Projekt v letošnjem šolskem letu nadgrajuje aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk v okviru kampanje Dober tek Slovenija pod okriljem Ministrstva za zdravje. Tako osnovnošolci iz vse Slovenije med seboj tekmujejo v pripravi tradicionalnega slovenskega kosila. Poudarek je na uporabi lokalno pridelane hrane iz okolice šole in sestavin, značilnih za posamezni kraj.

Prav danes, na dan slovenske hrane, so mali kuharski mojstri kuhali zdravo slovensko kosilo, ki je vključevalo ješprenovo kašo Zlato polje za šmarnogorski ričet ter pirino in polnozrnato moko Zlato polje za ljubljanske skutne palačinke s pehtranom. Aktivnost se nadaljuje mesečno in bo kasneje prešla v tekmovanje, ki se bo zaključilo maja 2017. Takrat bo posebna komisija izbrala OŠ z najboljšim receptom za tradicionalno slovensko kosilo.

Dodatne informacije:
Nina Rus Turuk, vodja odnosov z javnostmi Žito/Podravka
Skupina Žito, d.o.o.
Tel.: 01 5876 120
e-pošta: nina.turuk@zito.si

Nazaj na seznam novic