17
022017

Žitovo pirino večeno testo najbolj inovativni žitni izdelek 2017

Ljubljana,17. februar 2017 – Žitovo pirino vlečeno testo je prejelo naziv najbolj inovativnega živila leta 2017 v skupini žitnih izdelkov. Izdelek so na Inštitutu za nutricionistiko izbrali med prijavljenimi na razpisu za najbolj inovativna živila leta 2017 in se letos odločili za podelitev sedmih nagrad inovativnim živilom. Nagrajeno pirino vlečeno testo je v celoti narejeno iz pirine moke, po kateri potrošniki čedalje pogosteje posegajo.

Dr. Mateja Modic, direktorica razvoja v podjetju Žito je ob tem povedala, da je osnovno vodilo v Žitu razvoj visokokakovostnih izdelkov v skladu s prehranskimi trendi in zahtevami potrošnikov doma in v tujini. »V Žitu ves čas spremljamo trende in pričakovanja ter zahteve potrošnikov po zdravi uravnoteženi prehrani. Eden od opaznih trendov je tudi vračanje nazaj, h koreninam, k vsemu dobremu, kar smo poznali nekoč. Ena od takih dobrih starih, ponovno obujenih žit je prav gotovo pira,« je še dodala dr. Mateja Modic in pojasnila, da je inovativnost stalnica pri razvoju Žitovih izdelkov. »Pri razvoju naših izdelkov uporabljamo številne nove sestavine, ki dajejo izdelku željene lastnosti kot so okus, uporabnost in ugodna prehranska vrednost, po drugi strani pa smo prav s pirinim vlečenim testom dokazali, da smo lahko inovativni in izvirni tudi z uporabo starih preizkušenih sestavin, kot je pira. Z uporabo takih sestavin, morda na drugačen in nov, sodoben način, potrošniku ponudimo inovativne izdelke, ki pa so mu domači in široko uporabni,« meni dr. Modic.

Pirino vlečeno testo ohranja vse pričakovane in zahtevane lastnosti vlečenega testa. Ker je že razvaljano, je preprosto za uporabo. Primerno je za pripravo zavitkov in pit, burekov in prigrizkov s sladkimi in slanimi nadevi.

Sveže vlečeno testo je namreč najpogosteje uporabljani izdelek v kategoriji testa – pripravljen iz pirine moke je tako na voljo tudi v tej obliki. Po pirinem testu posegajo predvsem tisti potrošniki, ki budno sledijo prehranskim trendom.

Na Inštitutu za nutricionistiko so tudi tokrat nagradili najbolj inovativna živila, proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, prijaznost potrošniku ali druge cilje. Projekt se v celoti financira iz sredstev Inštituta za nutricionistiko in Ministrstva za zdravje.
Strokovna skupina je pri ocenjevanju kot primerne upoštevala najrazličnejše vidike inovativnosti, kot npr:

  • posebnosti v sestavi in hranilni vrednosti živila, povezane z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov;
  • posebnosti formulacije in/ali embalaže živila, za večjo prijaznost potrošniku in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov;
  • posebnosti v tehnologiji proizvodnje živila, za doseganje višjih standardov varnosti in kakovosti živil;
  • druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost okolju idr.

O piri
Pira je starodavna in v sodobnem času ponovno odkrita pšenica. Do sredine 20. stoletja so jo gojili tudi naši predniki, potem pa jo, podobno kot drugje, čedalje bolj opuščali zaradi večjih pridelkov navadne pšenice. Danes se pira spet vrača tudi na naša polja in čedalje več potrošnikov po njej povprašuje zaradi specifičnega okusa in kakovostne sestave. Pira vsebuje veliko kakovostnih beljakovin (več kot pšenica), je bogata z vlakninami, zato je dobrodošla popestritev v zdravi uravnoteženi prehrani.
Izdelava izdelkov iz pire je v primerjavi z izdelki iz pšenice bolj zahtevna, zato tudi gospodinje doma težje pripravijo vlečeno testo iz pirine moke. To so jim v Žitu olajšali z razvojem pirinega vlečenega testa, ki je narejeno iz 100 % pirine moke.

________________________________________________________________________________

Dodatne informacije:
Nina Rus Turuk, vodja odnosov z javnostmi Žito/Podravka
Skupina Žito, d.o.o.
Tel.: 01 5876 120
e-pošta: nina.turuk@zito.si

Nazaj na seznam novic