31
012018

Žitov konopljin toast med najbolj inovativnimi živili 2018

Ljubljana, 31. januar 2018 – Žitov konopljin toast je prejel naziv najbolj inovativnega živila leta 2018 v skupini predpakiranih pekovskih izdelkov. Naziv podeljuje Inštitut za nutricionistiko v okviru razpisa za najbolj inovativna živila. Letošnji nagrajen konopljin toast odlikuje vsebnost konopljine beljakovine, ki je na inovativen način vpeljana v recept toasta iz pšenične črne moke.

Inovativnost je stalnica pri razvoju Žitovih pekovskih izdelkov, ki vsako leto prinašajo na prodajne police novosti v kombinacijah okusov in oblik izdelkov, že 70. let. Letos v Žitu namreč praznujejo prav na področju pekarstva okroglo častitljivo obletnico. Pri razvoju novih izdelkov uporabljajo številne nove sestavine in upoštevajo trende kot je povečanje naravno prisotnih funkcionalnih sestavin v izdelkih. Med nje sodi tudi povečana vsebnost beljakovin, ki je z uporabo konoplje upoštevana pri razvoju konopljinega toasta. “Razvoj toasta se je prvič resno srečal s konopljinimi surovinami, kot so konopljina beljakovina, ekstrakt, olje in moka. Za vse te surovine je namreč značilno močno grenenje in zelo specifičen okus, ki je potrošniku večinoma neprijeten. Mi pa smo uspeli ta faktor izničiti in naredili konopljin toast, ki je primeren tudi za najbolj zahtevnega potrošnika. Tako je nastal zanimiv in tehnično zelo zahteven proizvod, ki se spogleduje s funkcionalnimi živili,” pojasni Leonarda Kramar, tehnologija na programu toasta v Žitu, ki je zaslužna za razvoj letošnjega zmagovalnega inovativnega toasta.

Konopljin toast je narejen po edinstveni recepturi iz pšenične črne moke, ki so ji dodali konopljino beljakovino. Za večjo svežino in daljšo uporabno vrednost kruha se toast pripravlja po posebni metodi s kislim testom. Poleg tega ne vsebuje nobenih konzervansov.

Žito je za svoj toast že drugič prejelo nagrado za najbolj inovativno živilo. Prvič leta 2015 za koruzni toast, poleg letošnjega konopljinega toasta pa je lansko leto Žitovo pirino vlečeno testo prejelo naziv najbolj inovativnega živila v skupini žitnih izdelkov.

Nagrado podeljujejo na Inštitutu za nutricionistiko za najbolj inovativna živila, ki so proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Letos so jih podelili osem. Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev živil pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo, prijaznost potrošniku in pestrejši izbor kakovostnih živil. Projekt se v celoti financira iz sredstev Inštituta za nutricionistko in Ministrstva za zdravje.

Za namen pregleda prejetih izdelkov, na Inštitutu za nutricionistiko sestavijo Strokovno skupino. Ta pri ocenjevanju upošteva najrazličnejše vidike inovativnosti, kot so npr:

  • posebnosti v sestavi in hranilni vrednosti živila, povezane z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov;
  • posebnosti formulacije in/ali embalaže živila, za večjo prijaznost potrošniku in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov;
  • posebnosti v tehnologiji proizvodnje živila, za doseganje višjih standardov varnosti in kakovosti živil;
  • druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost okolju idr.

______________________________________________________________________________

Dodatne informacije:
Nina Rus Turuk, vodja odnosov z javnostmi Žito/Podravka
Skupina Žito, d.o.o.
Tel.: 01 5876 120
e-pošta: nina.turuk@zito.si

Nazaj na seznam novic