24
012019

Žitu 39 zlatih odličij za kakovost

Kar 39 Žitovih izdelkov je na letošnjem 19. strokovnem ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in slaščic prejelo zlato priznanje za odlično kakovost izdelkov. Ocenjevanje izdelkov tradicionalno poteka pod okriljem Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij na GZS.

Žito je na letošnjem ocenjevanju prejelo rekordno število, kar 39 odličij za kruhe, pekovske izdelke ter testenine. Vsi nagrajeni izdelki so prejeli najvišja zlata priznanja za kakovost. Odličja podeljuje neodvisna komisija, ki jo sestavljajo različni strokovnjaki s pekarskega področja, in po posebni ocenjevalni lestvici ocenjujejo prijavljene anonimne izdelke. Pri tem upoštevajo zunanji videz izdelka, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus.

»Žito je za kakovost izdelkov v vseh letih ocenjevanja, vključno z letošnjimi odličji, skupno prejelo že 340 zlatih priznanj. Pomenijo nam potrditev, da uspešno izvajamo osnovno vodilo našega delovanja: to je priprava in razvoj visokokakovostnih izdelkov, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne kupce, doma in po svetu. Trenutno so z odličji nagrajeni Žitovi kruhi in pekovski izdelki na voljo že v 15 državah širom po svetu, izvozimo jih namreč kar 6 tisoč ton letno,« je ob prejemu priznanj povedal Janez Bojc, generalni direktor Žita in predsednik Sekcije za pekarstvo pri GZS. Dodal je še: »Rastoče število priznanj kaže, da pravilno prepoznavamo prehranske trende in želje potrošnikov. Gre predvsem za manjše hlebce, ki dolgo ohranjajo svojo svežino in so pripravljeni iz različnih kombinacij temnejših mok. Tem dodajamo še različna semena, drobljence, zdrob, stročnice in druge kakovostne surovine. Še posebej pa skrbimo za svežino izdelkov, ki jo dosegamo z uporabo tradicionalnih tehnologij, kot je podaljšana fermentacija, in z dejstvom, da imamo kar osem pekarn, ki so lokalno porazdeljene po celotni Sloveniji. Tako več kot 600 pekov skrbi, da kupcem na 2469 prodajnih mestih po državi dnevno zagotavljamo svež kruh.«

Skupina Žito, ki je v preteklem letu praznovala 70 let delovanja podjetja, ima na področju proizvodne pekarske dejavnosti v Sloveniji največji tržni delež. Prepoznavnost in priljubljenost svojih kruhov gradijo na osnovi bogate slovenske dediščine, kjer je imel po tradiciji kruh glavno mesto v prehrani naših prednikov. S to zavestjo in dolgoletnimi izkušnjami ustvarjajo edinstvene, inovativne in vrhunske izdelke, pri katerih uporabljajo tradicionalna žita in izkoriščajo sodobno tehnologijo.

Z zlatim odličjem kakovosti za leto 2019 so bili nagrajeni naslednji Žitovi izdelki:

  • kruh: Ajdov kruh z orehi, Stoletni kruh, Hribovc, Hribovc beli, Jelenov polnozrnati, Hribovc pirin, Stoletni pirin s chio, Krušnik, Jubilejni, Jelenov kruh 1 kg, Jelenov beli kruh, Zlati hlebec črni, Pirin kruh v modelu, Gorenjc polbeli, Gorenjc beli, Pastirski črni kruh, Domači črni kruh, Mlinarjev hlebec, Dolenjski hlebec, Martinov kruh, Koruzni kruh, Jelenov kruh 0,5kg, Ješprenjček z orehi, Ječmenova štručka, Italijanski kruh, Kruh s semeni, Martinov kruh xxl,
  • pekovsko pecivo: Pirina pletenica, Hamburger bombeta, Pirina štručka, Pizza štručka,
  • fino pekovsko pecivo: Orehova potička, Sirov burek,
  • testenine: Valjani jajčni široki rezanci, Pirini polnozrnati fidelini, Fidelini-gnezdeca, Polnozrnati peresniki, Zlato polje valjani špinačni rezanci, Zlato polje pirini polnozrnati rezanci.

Več informacij o Žitovih pekovskih izdelkih najdete na: kruh.zito.si, o testeninah Zlato polje pa na zlatopolje.si.

Prenesi sporočilo za medije v pdf

Nazaj na seznam novic