28
052019

Dobrodelna Gorenjkina mega rolada in Žitovi kruhi razvajali obiskovalce sredi prestolnice

Preteklo sobotno dopoldne je bilo v centru Ljubljane v znamenju čokoladne poslastice in dišečih kruhov. Na Stritarjevi ulici so obiskovalci dogodka Največja Lions sladica ob nakupu koščka mega čokoladne rolade Gorenjka zbrali 3500 evrov sredstev za dober namen. Na sosednjem Pogačarjevem trgu pa je potekal Festival odličnih pekovskih izdelkov, na katerem se je predstavilo tudi Žito s svojimi 39 nagrajenimi kruhi, pekovskimi izdelki, testeninami in slaščicami.

100 metrov sladke rolade Gorenja za dobrodelne namene

Že deseto leto zapored je Lions klub forum Ljubljana v sodelovanju z Gorenjko organiziral dobrodelni dogodek: Največja Lions sladica. Tako so danes na Stritarjevi ulici med Tromostovjem in Magistratom obiskovalci z nakupom sladkega paketa, v katerem je bil košček najboljše Gorenjkine rolade s temnim testom, pomarančno marmelado in čokoladno kremo ter osvežilna pijača, prispevali 3 evre za dobrodelni namen. Zbrali so 3500 evrov sredstev, ki so jih letos namenili Združenju gluhoslepih Dlan in Zavodu Pod strehco. Del donacije bo tako namenjen izobraževanju tolmačev in specialistov za delo z gluhoslepimi ter za izvedbo letnega tabora za osebe z gluhoslepoto. Del sredstev pa bo prejel Zavod pod Strehco za izvajanje projekta Donirane hrane v Ljubljani.

»Že deseto leto lahko soprispevamo k lajšanju stisk socialno šibkih z našo mega rolado Gorenjka. Letošnja meri v dolžino kar 100 m, težka je 230 kg in sestavljena iz 130 kg biskvita, 40 kg pomarančnega polnila, 50 kg čokoladne kreme in 10 kg kakavovega obliva. Rolado je v šestih urah izdelalo 11 delavk,« je izpostavila Darja Pogačnik, glavna tehnologinja proizvodnje Gorenjka v Lescah. Dodala je še, da so za izdelavo rolade potrebovali 5 kg čokolade v prahu, 8 kg kakava v prahu, 35 kg pšenične moke, 45 kg sladkorja, 700 jajc, 25 kg rastlinske maščobe in 1 kg pecilnega praška.

Na pokušini 39 odličnih Žitovih pekovskih izdelkov

Dišalo je tudi po zlato zapečenemu Jelenu, rustikalnemu Hribovcu, sočnemu Zlatemu in bogatemu Stoletnemu hlebcu in seveda Ajdovemu z orehi. Zbornica živilskih in kmetijskih podjetij je na Pogačarjevem trgu v Ljubljani pripravila Festival odličnih pekovskih izdelkov, na katerem se je predstavilo 11 slovenskih pekarskih podjetij. Ta so na letošnjem 19. strokovnem ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in slaščic prejela priznanja za odlično kakovost izdelkov. Med njimi je bilu tudi Žito, ki je prejelo rekordnih, kar 39 zlatih priznanj za odličnost svojih izdelkov.

»Predstavitev nagrajenih Žitovih izdelkov na Festivalu odličnih pekovskih izdelkov je priložnost, da obiskovalcem predstavimo naš pester izbor vrhunskih kruhov. Nagrada Zbornice živilskih in kmetijskih podjetji pa je hkrati zagotovilo potrošniku za stalno kakovost teh izdelkov skozi celo leto. Veseli smo pozitivnega odziva obiskovalcev, ki nam kaže, da pravilno prepoznavamo prehranske trende in želje potrošnikov. Tako ustvarjamo manjše hlebce, jim dodajamo še različna semena, drobljence, stročnice in druge kakovostne surovine. Še posebej skrbimo za svežino izdelkov, ki jo dosegamo z uporabo tradicionalnih tehnologij, kot je podaljšana fermentacija,« je izpostavil Janez Bojc, generalni direktor Žita in predsednik Sekcije za pekarstvo pri GZS.

Na festivalu so obiskovalci tako okušali najboljše slovenske pekovske izdelke ter se zabavali ob pestrem spremljevalnem programu. Ta je še posebej navdušil najmlajše, ki so preko zabavnih delavnic spoznavali pekarsko dejavnost in mesili testo. Poleg Žitovih odličnih kruhov in pekovskih izdelkov, ki so jih obiskovalci z malo sreče prejeli tudi na Žitovem kolesu sreče, so se zbrani posladkali še z 11 metrov dolgo orehovo potico. Vsak po meter potice so pripravili odlični peki iz predstavljenih pekarskih podjetji. Tako so podjetja združila moči in znanje ter v znamenju sodelovanja, odprtosti in sloge ustvarila Festivalsko potico velikanko. Za pripravo potice so uporabili 50 kg sestavin, 30 kg orehovega nadeva in 20 kg testa.

Prenesite sporočilo za medije v pdf obliki

foto: Tit Košir/ Arhiv Žito-Podravka

foto: Tit Košir/ Arhiv Žito-Podravka

foto: Tit Košir/ Arhiv Žito-Podravka

foto: Tit Košir/ Arhiv Žito-Podravka

foto: Tit Košir/ Arhiv Žito-Podravka

foto: Tit Košir/ Arhiv Žito-Podravka

foto: Tit Košir/ Arhiv Žito-Podravka

Nazaj na seznam novic