02
072019

Superior Taste Award za Ajdov kruh z orehi

Žitov* Ajdov kruh z orehi je na letošnjem ocenjevanju prehranskih izdelkov Superior Taste Award 2019, ki ga organizira mednarodni inštitut International Taste & Quality Institute (iTQi), prejel najvišje priznanje – tri zvezdice za izjemno kakovost in okus izdelka.

 Na enem najbolj prestižnih ocenjevanj prehranskih izdelkov na svetu – Superior Taste Award, na katerem sodelujejo podjetja iz več kot 120 držav po svetu, je bil Žitov Ajdov kruh z orehi ocenjen z najvišjo oceno; s kar tremi zvezdicami. Gre za priznanje, ki potrjuje vrhunsko kakovost in odličen okus Ajdovega kruha z orehi.

»V Žitu smo ponosni, da je Ajdov kruh z orehi prejel najvišje priznanje za svojo kakovost in izjemen okus. Gre namreč za enega najbolj priljubljenih Žitovih kruhov na tržišču, katerega vrhunskost prepoznavajo domači in tuji kupci. Je namreč tudi najbolj zaželen Žitov kruh v tujini, letno pa ga v Sloveniji in na tujih tržiščih prodamo več kot 7 milijonov hlebčkov,« je izpostavil direktor izvoza v Žitu Matjaž M. Dremelj. Ajdov kruh z orehi je rustikalnega videza, ki v notranjosti skriva svežo, mehko in sočno sredico. Njegov zaščitni znak je posebna, trikotno-srčasta oblika, ki ponazarja obliko ajdovega zrna. Edinstven okus mu daje bogata vsebnost orehov, popraženih na maslu. Prav orehi namreč odlično nadgrajujejo specifičen okus ajde. Tako so Žitovi peki ob upoštevanju tradicije, z bogatim znanjem ter prepletom sodobne tehnologije in ročnega dela ustvarili izjemen izdelek, kar potrjuje tudi prejeto priznanje Superior Taste Award.

Odličja Superior Taste Award je za 10 svojih izdelkov prejela tudi Podravka. S tremi zvezdicami je bila ocenjena Lino Lada Gold, po dve oz. eno zvezdico pa so prejeli še Vegeta Maestro dimljena paprika, Vegeta Natur 150g, Fant mešanica za špagete bolognese, Eva delikates jadranske sardine z rožmarinom in morsko soljo, Bogata juha z jurčki in ajdo, Eva delikates jadranske sardine s črnimi olivami ter Eva tuna namaz z ajvarjem in Salut.

Nagrado Superior Taster Award podeljuje Inštitut iTGi, ki pri prehrambnih izdelkih in pijačah oceni njihov okus, vonj, teksturo, obliko in videz. Gre za strog postopek, ki med drugim vključuje tudi senzorično ocenjevanje z metodo slepe degustacije izdelka. Ocenjevanje opravi žirija, v kateri je več kot 200 vrhunskih kuharjev in someljejev iz 20 različnih držav in so člani priznanih evropskih kulinaričnih združenj, kot sta Le guide Michelin in Gault & Millau. Člani žirije izdelke ocenijo z zvezdicami, pri čemer najboljši prejmejo 3 zvezdice. Nagrajeni izdelki so opremljeni tudi s certifikatom, ki potrošnike informira o njihovi priznani kakovosti in odličnih okusih.

* Skupina Žito pod svojim okriljem združuje oz. lastniško obvladuje odvisne družbe Podravka d.o.o. Ljubljana, Žito Maloprodajo, d.d. Ljubljana, Intes Storitve d.o.o. Maribor in Šumi bonboni d.o.o Ljubljana.

Nazaj na seznam novic