14
102019

Začnite dan z novim Zajtrk kruhom

Tako združuje tradicijo, inovativnost in domač okus ter potrošnikom v privlačni obliki kifeljca prinaša okusen začetek dneva. Zaželeli pa si ga boste zagotovo tudi za malico ali večerjo.

V Žitu so svojo ponudbo odličnih kruhov obogatili z novim Zajtrk kruhom. Ta dnevno svež kruh je pripravljen iz surovin tradicionalnega slovenskega zajtrka – mleka, masla, medu in koškov jabolčni krhljev in ima prepoznavno obliko kifeljca. Odlikuje ga rustikalna, hrustljava skorjica rjavkaste barve s prečnimi zarezami. Sredica kruha je gosta, sočna in z vidnimi delci semen in koščki jabolk. Kruh je pripravljen po postopku dolgotrajne fermentacije in vsebuje kislo testo ter najbolj kakovostne sestavine. Tako gre za izvrsten izdelek, ki združuje tradicijo, inovativnost ter domač okus.

K Zajtrk kruhu se še posebej podajo maslo, med in jabolka. Ni pa odličen le kot kruh za tradicionalni slovenski zajtrk, prileže se tudi ob slanih dodatkih. Kruh namreč ni sladek, je le polnega okusa, zato je primeren za številne kombinacije jedi. Zaradi svojega okusa in videza pa se razlikuje od vseh drugih kruhov na trgu. Zajtrk kruh je tako odličen za vse, ki si želijo domačega okusa slovenske hrane, pa tudi za gurmane, ki cenijo kakovost in inovativne izdelke.

Več o Zajtrk kruhu

 

 

 

 

Brez zajtrka nikar od doma!

Vsak grižljaj šteje

Zgodnja ura, skoraj sredi noči, ne obeta nič lepega, kaj šele siva megla ali neusmiljeno tiktakanje ure. Kaj ko bi si takšno povsem običajno turobno jutro odslej preobrnili v prijetno doživetje? Pogrnimo mizo, pripravimo krožnike, skuhajmo kavo in čaj ter se prepustimo čudovitim vonjavam in mehkobi sočnega kruha, kakor na kak prazničen dan! Ne, skrbite, zagotavljam vam, da je z menoj vse v najlepšem redu, le kravžljam možgančke za vas (in zase), da so takšna jutra tudi med tednom mogoča. Potrebujemo le voljo in prave sestavine.

Za začetek vstanimo 20 minut prej.

Le kaj je teh nekaj minut spanja v primerjavi z dobrim počutjem? Pretegnimo se in 5 minut namenimo jutranji telovadbi. Človek se v hipu počuti bolje, prebujen in poln moči.

Sledi krepčilen zajtrk, ki zapolni med nočjo porabljene zaloge hranil in nam da novih moči za uspešen dan. Čiste skodelice in krožniki so na mizi pripravljeni že od včeraj, s pomočniki, ki so vstali z nami, pa na mizo znosimo iz omar in hladilnika maslo, kruh, med, že včeraj pripravljen namaz ter pogrejemo mleko. Narežemo jabolko in hruško in si v skodelico natresemo nekaj mandljev ter orehov, da se bodo celo zobje prebudili. Kava že diši, le še sedemo za mizo in kraljevski zajtrk, čeprav ob šestih zjutraj, je na voljo.

Starši smo otrokom nesporen zgled.

Krmežljavih lic smo tudi med tednom zlahka deležni občutka varnosti, ko dan začnemo za jedilno mizo, obdani s svojimi najbližjimi. Mlajšim otrokom tako starši podarimo pomembnosti, šolarje pa vzgajamo v odgovorne ljudi, katerim je in jim bo mar za zdravje. Starši smo svojim otrokom nesporen zgled v vseh dejanjih, zato zajtrka nikar ne preskočimo. Ni enostavno spremeniti navad, a vsak grižljaj šteje. Šolarji na prazen želodec zagotovo težje sledijo še tako zanimivo podani učni snovi, se s težavo zberejo pri testih in slabše sodelujejo pri predmetih, ki zahtevajo večjo telesno aktivnost. Celo naša delovna storilnost gotovo ni najboljša, če se nam glasno oglaša želodec.

Raziskave so pokazale, da tisti, ki ne zajtrkujejo, preko dne pogosteje posegajo po hrani, bogati s sladkorjem in maščobami. Nasprotno, kdor zajtrkuje, je preprosto vitkejši, saj si energijo in hranila razporedi preko celega dne.

Ni vseeno, kakšen zajtrk si privoščimo.

Polnovreden kruh, ki je v naših krajih zvezda jutranjih obrokov, je vir sestavljenih ogljikovih hidratov, ima nizek glikemični indeks, zaradi vlaknin pomembno vpliva na prebavo in uravnava primerno raven holesterola v krvi. V zdrav zajtrk poleg kruha vključimo tudi semena, oreščke, sveže sadje in zelenjavo ter nekaj beljakovin v obliki mleka, mlečnih izdelkov, jajc, rib ali pustega mesa in začnimo nov dan na pravi način.

Mojca Koman, univ.dipl.inž.živ.tehn.

mama 5 otrok

 

Namazi za kombinacijo z Zajtrk kruhom

 

Rožičev namaz z medom in mandlji

Za skodelico namaza potrebujemo:

 • 100 g albuminske skute (rikote)
 • 100 g smetanovega/mlečnega/sirnega kremnega namaza
  2 žlici meda
 • 30 g grobo mletih mandljev
 • 4 žličke rožičeve fino mlete moke

Priprava:

V posodici z vilicami ali z mešalnikom dobro premešamo rikoto in smetanov namaz. Dodamo med, rožičevo moko in oreščke ter vse enakomerno zmešamo.

Ta čudovito sladek in zelo hranljiv namaz ponudimo s kruhom.

Različica: Namesto mandljev izberemo druge oreščke, na primer lešnike, orehe.

Koristen nasvet: Namaz pospravimo v posodico in ga hranimo v hladilniku do 5 dni.

Opomba: Rikota ima blag okus, sploh ne kiselkast, in se zato odlično izkaže kot osnova namazov. Vsebuje dobro izkoristljive beljakovine. Oreščki slovijo kot eliksir nenasičenih maščobnih kislin, pomembnih za dobro delovanje možganov, rožičeva moka pa je bogat vir vlaknin. Za nameček ima okus po čokoladi in marsikdo misli, da je ta namaz pravzaprav čokoladni.

 

 

Korenčkov namaz z limono in oljčnim oljem

Za skodelico namaza potrebujemo:

 • 100 g albuminske skute (rikote)
 • 2 žlici kisle smetane
 • korenček
 • sol, poper po okusu
 • žlica soka limone
 • lupinica pol eko limone
 • 1 – 2 brizga oljčnega olja

Priprava:

V posodici z vilicami ali z mešalnikom dobro premešamo rikoto in kislo smetano. Solimo, popramo. Korenček ostrgamo in drobno naribamo ter ga stresemo na rikoto. Dodamo še lupinico limone, malo sok limone in brizg oljčnega olja. Vse premešamo, preverimo okus in po potrebi še dodatno začinimo.

Koristen nasvet: Namaz pospravimo v posodico in ga hranimo v hladilniku do 5 dni.

 

Opomba: Korenček je oranžen zaradi naravnih barvil, ki v našem telesu delujejo kot antioksidanti. Najlaže jih izkoristimo, če korenček v jedeh pomešamo z nekaj maščobe – tu z oljčnim oljem in kislo smetano.

Različica: Med namaz dodamo sesekljana sveža zelišča, na primer peteršilj, drobnjak, pehtran.

Nazaj na seznam novic