13
022020

Žitu letos rekordnih 61 odličij za kakovost kruha, pekovskih izdelkov in testenin

Na letošnjem jubilejnem 20. ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in svežih slaščic, ki poteka pod okriljem Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), je Žito prejelo rekordnih 61 priznanj za odličnost izdelkov, kar je največ od vseh slovenskih pekarskih podjetij.

Kakovost Žitovih izdelkov je bila potrjena s 56 zlatimi priznanji za kruhe, pekovsko pecivo in fino pekovsko pecivo ter 5 zlatimi priznanji za testenine. Odličja podeljuje neodvisna komisija, v kateri so strokovnjaki s pekarskega področja, ki anonimne izdelke ocenjujejo po posebni ocenjevalni lestvici. Pri tem ocenijo zunanji videz izdelka, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus.

»Veseli in ponosni smo, da je Žito na jubilejnem ocenjevanju kruha, pekovskih izdelkov in testenin prejelo največje število priznanj doslej. 61 odličji je odraz naše zaveze kakovosti ter rezultat celoletnega truda in skupnega dela vseh, ki so vključeni v razvoj in pripravo naših odličnih izdelkov. Med nagrajenimi so tudi naši najnovejši inovativni brezglutenski kruhi treh okusov. Žito je sicer za odličnost izdelkov v vseh letih ocenjevanja, vključno z letošnjimi priznanji, skupno prejelo že 401 zlato odličje. Ta priznanja nam poleg potrdila strokovnjakov pomenijo tudi pohvalo potrošnikov, ki cenijo naš trud in predanost pripravi odličnih izdelkov,« je ob podelitvi izpostavil Janez Bojc, generalni direktor Žita in predsednik Sekcije za pekarstvo pri GZS, ter dodal: »V Žitu tako že več kot 70 let na podlagi bogate slovenske krušne tradicije ob prepletu uporabe starih žit in tehnologij z novimi znanji in sodobnimi rešitvami snujemo vrhunske izdelke. Naše edinstvene recepture v življenje vsak dan obujajo predani peki, ki s srcem ustvarjajo kruhe in pekovsko pecivo, ki je dnevno na voljo na policah trgovin in nato v domovih potrošnikov.«

Janez Bojc predseduje mednarodnemu združenju pekarskih podjetij AIBI

Dober glas o vrhunskih Žitovih izdelkih sega tudi preko meja Slovenije. Njihovi kruhi in pekarski izdelki namreč teknejo kupcem v 25 državah, kamor Žito izvaža svoje dobrote. Tako so postali pomemben ambasador slovenske tradicije in krušne dediščine po svetu. K prepoznavnosti pekarstva dodatno prispeva tudi slovensko predsedovanje mednarodnemu združenju pekarskih podjetij AIBI. Janez Bojc je od lani predsedujoči združenju AIBI in maja 2021 na Bledu gosti največji mednarodni strokovni kongres s področja pekarske industrije.

Z zlatim odličjem kakovosti za leto 2020 so bili nagrajeni naslednji Žitovi izdelki:

  • kruh: Zlati hlebec, Jelenov polnozrnati, Hribovc 1 kg, Hribovc 500 g, Hribovc beli, Hribovc pirin, Zlati hlebec črni, Stoletni kruh, Krušnik, Jubilejni kruh, Stoletni pirin s chio 650g, Jelenov kruh 1 kg, Jelenov kruh 500g, Gorenjc polbeli, Gorenjc beli, Pastirski črni kruh, Dolenjski hlebec, Domači črni kruh, Mlinarjev hleb, Zajtrk kruh, Bio pirin mešani kruh, Martinov kruh 750 g, Martinov kruh 500 g, Italijanski kruh 750 g, Italijanski kruh 500g, Kruh s semeni, Koruzni kruh, Jelenov kruh, Ajdov kruh in Ajdov kruh z orehi, Stoletni pirin chia 500g, XXL Lepinja, Grški kruh z jogurtom, Polovinc, Ječmenova štručka, Ješprenjček z orehi, Ocvirkov kruh, Sončni kruh, Zlato zrno, Premium z olivami, Fitnes kruh, Klasik Brez glutena, Kruh s semeni brez glutena, Kruh ajdov brez glutena.
  • pekovsko pecivo: Pirina štručka, Pizza pecivo, Pletenica pirina, Orehova potička, Planinsko pecivo, Polžek cimet, Polžek višnja, Polžek skuta, Polžek oreh, Mini kruhek semenko.
  • fino pekovsko pecivo: Sirov burek, Špinačni burek.
  • testenine: Zlato polje Valjani špinačni rezanci, Valjani široki rezanci jajčni, Pirini polnozrnati rezanci, Fidelini gnezdeca jajčni, Kodrasti rezanci v gnezdih.

 

Več informacij o Žitovih pekovskih izdelkih najdete na: http://kruh.zito.si/

 

         

Nazaj na seznam novic