17
022021

Žitovi brezglutenski kruhi BeFree med najbolj inovativnimi živili 2021

Žitova linija brezglutenskih kruhov BeFree je prejela naziv najbolj inovativnega živila leta 2021 v skupini brezglutenskih izdelkov. Naziv podeljuje Inštitut za nutricionistiko v okviru razpisa za najbolj inovativna živila. Nagrajena linija izdelkov je bila zasnovana z željo potrošnikom ponuditi odlične brezglutenske kruhe. Ti so po kakovosti in okusu primerljivi s klasičnimi, hkrati pa so varni pred kontaminacijo z glutenom. Za popolno varnost posameznikov s celiakijo so namreč razvili tudi inovativno embalažo. Z njo lahko v Žitu prvi in edini potrošnikom ponujajo sveže pečene in dišeče brezglutenske izdelke na mestu nakupa.

Brezglutenski kruh BeFree potrošnikom ponuja tri različice kruha: klasičen, s semeni in ajdov. Ročno jih zamesijo v Žitovi pekarni v Trbovljah, kjer pripravljajo samo brezglutenski program. »Ti kruhi sodijo med izdelke dopeke. Naši peki jih deloma spečejo, potem pa v posebni inovativni embalaži, ki prenaša tako zamrzovanje kot peko, globoko zamrznejo. Takšni potujejo na mesto nakupa, kjer jih v isti embalaži spečejo in ponudijo na trgovskih policah. Tako omogočamo 100 % brezglutenske izdelke na prodajnem mestu, hkrati pa svežino in topel, pravkar pečen kruh,« razlaga Rok Cankar, direktor marketinga za pekarstvo v Žitu.

Kakovost in odličnost Žitovih brezglutenskih kruhov zagotavlja tudi skrbna izbira sestavin. Poleg tega, da so izdelki vir vlaknin, ki jih pogosto primanjkuje v prehrani ljudi s celiakijo, so tudi brez konzervansov in alkohola. Ne vsebujejo sestavin, ki so lahko alergene. Tako v izdelkih BeFree ni mleka, jajc in soje. Pri vsebnosti soli in sladkorja pa so upoštevali prehranske smernice, zato je njuna vsebnost minimalna. »Veseli smo, da je inovativnost naših brezglutenskih kruhov BeFree potrdil tudi Inštitut za nutricionistiko. Prejet naziv je za nas dodatna potrditev, da smo uspeli zasnovati kakovostno rešitev za enostavno prehranjevanje in uživanje ob kruhu,« dodaja Rok Cankar.

Letošnje je sicer četrto priznanje Žitu za najbolj inovativno živilo. Leta 2018 je naziv prejel Žitov konopljin toast, leto prej pirino vlečeno testo, leta 2015 pa koruzni toast.

Nagrajena inovativnost slovenskih živil

Izbor najbolj inovativnih živil leta izvaja Inštitut za nutricionistiko, ki pri ocenjevanju upošteva tista živila, ki so proizvedena v Sloveniji in uvedena na tržišče v zadnjem letu. Namen projekta je spodbujati kreativnost slovenskih proizvajalcev pri razvoju novih inovativnih živil ali preoblikovanju obstoječih. Strokovna komisija tako pregleda izdelke, ki jih predlagajo proizvajalci, potrošniki ali člani komisije. Pri ocenjevanju upošteva različne vidike inovativnosti in posebnosti živil, kot so posebnosti v sestavi in hranilni vrednosti, povezane z namenom doseganja ugodne prehranske sestave, koristi za zdravje in/ali prilagajanju za posebne skupine uporabnikov, posebnosti formulacije in/ali embalaže živila, za večjo prijaznost potrošniku, posebnosti v tehnologiji proizvodnje živila za doseganje višjih standardov varnosti in kakovosti živil ter druge vidike inovativnosti.


Dodatne informacije:
Nina Rus Turuk, odnosi z javnostmi Žito/Podravka
Skupina Žito, d.o.o.
Tel.: 01 5876 120
e-pošta: nina.turuk@zito.si

 

Nazaj na seznam novic