05
022021

Žitu 34 odličji za vrhunsko kakovost kruha, pekovskih izdelkov in testenin

Žito je na letošnjem 21. senzoričnem ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in svežih slaščic, ki poteka pod okriljem Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), prejelo kar 34 priznanj za odličnost izdelkov, kar je največje prejeto število odličji med slovenskimi podjetji.

 

Kakovost Žitovih izdelkov je bila potrjena s 26 zlatimi odličji za kruhe, pekovsko pecivo in fino pekovsko pecivo ter 8 zlatimi odličji za testenine. Odličja so podeljena na podlagi ocene neodvisne komisije, ki jo sestavljajo strokovnjaki s pekarskega področja. Ti anonimne izdelke ocenjujejo po posebni ocenjevalni lestvici, pri tem pa ocenijo videz izdelka, lastnosti skorje in sredice ter vonj in okus. 

»V Žitu verjamemo, da se po kruhu dan pozna. Zato naše kruhe in pekovsko pecivo razvijamo z željo, da našim kupcem vsak dan v dom prinesemo sveže, dišeče in kakovostne pekovske izdelke. Takšne, ki odražajo bogato slovensko krušno tradicijo in več kot 70-letno znanje naših pekov. Ponosni smo na letošnja prejeta odličja. Predstavljajo nam strokovno priznanje odličnosti naših kruhov, pekovskega peciva in tudi testenin. Hkrati so pohvala vsem našim zaposlenim. Ti skrbijo za razvoj in pripravo naših vrhunskih izdelkov. Tudi za letošnje nagrajence, med katerimi so tudi naše pekovske novosti. Kruh Zlato zrno in tri okuse kruha Vandrovec smo zasnovali in s skrbjo razvili v preteklem letu,« je ob prejemu odličji izpostavila Karmen Pangos, generalna direktorica Žita. Dodala je, da so prejeta zlata odličja tudi odgovornost, da Žito ohranja in nadgrajuje kakovost že prepoznanih in tudi novih izdelkov, ki zadovoljujejo želje kupcev tako doma kot v tujini: »Trendi pri razvoju kruha gredo v smeri več vlaknin, manj soli, uporabo polnozrnatih mok, dodajanje različnih semen in beljakovin. Tako pri razvoju kruhov skrbimo, da so ti tudi čim bolj skladni s smernicami zdravega življenjskega sloga. In čeprav se navade uživanja kruha spreminjajo, tega ljudje danes pojedo manj in v drugačni obliki, verjamemo, da ta še vedno predstavlja domačnost, družino in toplino.« 

Z zlatim odličjem kakovosti za leto 2021 so bili nagrajeni naslednji Žitovi izdelki: 

  • kruh: Jelenov kruh 1 kg, Jelenov kruh 500 g, Hribovc 1 kg, Hribovc 500 g, Hribovc z orehi, Zlati hlebec črni, Stoletni kruh, Domači mešani kruh, Martinov kruh, Italijanski kruh, Kruh s semeni, Koruzni kruh, Ajdov kruh z orehi, XXL Lepinja/Babičina pogača, Polnozrnat pirin kruh, Zlato zrno, Športni kruh, Vandrovec Beli, Vandrovec Ovseni, Vandrovec Stoletni, Mega polnozrnati toast.
  • pekovsko pecivo: Športno pecivo, Večzrnata štručka, Pirina štručka, Pizza štručka.
  • fino pekovsko pecivo: Pizza burek.
  • Testenine blagovne znamke Zlato polje: Špinačni rezanci, Jajčni široki rezanci, Pirini široki rezanci, Fidelini, Valjani rezanci s korenčkom, Ribana kaša, Polnozrnati špageti, Špageti št. 7

Podjetje Žito d.o.o. je v vseh letih ocenjevanja za kruh in pekovske izdelke skupno prejelo že 434 zlatih odličij. 

Več informacij o Žitovih pekovskih izdelkih najdete na: https://kruh.zito.si/ 

_______________________________________________________________ 

Dodatne informacije: 

Nina Rus Turuk, odnosi z javnostmi Žito/Podravka
Skupina Žito, d.o.o.
Tel.: 01 5876 120
e-pošta: nina.turuk@zito.si 

Nazaj na seznam novic