Piškotki

Če ste že mislili, da ne more biti huje, ste se zmotili: z zakonom, ki stopi v veljavo 15. junija, nam vlada omejuje možnost sladkanja, saj bomo morali od sedaj naprej vsak piškotek prijaviti. Ampak poglejmo na zadevo s svetle strani: to pomeni, da se tipkovnica ne bo več zatikala zaradi drobtin, vam pa se bo bistveno zmanjšalo tveganje za srčno-žilne bolezni.

Zdaj pa resno: Z novim Zakonom o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, od 15. junija dalje veljajo nova pravila glede uporabe  piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.
Piškotek je majhna datoteka, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče vaše spletno mesto. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletno mesto pridobilo podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznalo. Piškotki so pomembni za izboljšanje uporabniške izkušnje na vašem spletnem mestu – z njihovo pomočjo na primer spletno mesto zazna izbrani jezik uporabnika in druge nastavitve, vam pa piškotki omogočajo analizo prometa in vedenja uporabnikov na vaših spletnih straneh. Prav tako omogočajo delovanje vtičnikov družbenih omrežij (všečkanje in deljenje na Facebooku, Twitterju …) in shranjevanje uporabnikovih preferenc, na podlagi katerih mu lahko ponujate ciljane oglase.

Več o piškotkih lahko preberete v dokumentu, ki ga je pripravil urad informacijske pooblaščenke:
Smernice_o_uporabi_piskotkov.pdf